София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов загрижен какво ядем и за жертвите на пътя

Премиерът свика министри на извънредно заседание

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Премиерът Борисов свика на извънредно заседание министри от правителството. Темите на заседанието бяха високата смъртност при катастрофи и качеството на храните. Присъстваха представители на Министерството на земеделието, храните и горите, МВР, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според премиера трябва да се вземат спешни мерки за намаляване на броя на жертвите при катастрофи.

„Не можем да говорим за демография, а в същото време всеки ден две, три и повече жертви да се дават“, коментира Борисов.

Той е заръчал на министъра на вътрешните работи от 1 юни да се организира работата така, че денонощно да има полицейски контрол на пътищата. Освен това според премиера бързо трябва да се приемат законодателни промени и да се предприемат технически мерки като поставяне на качери, изграждане на мантинели и кръгови движения, за да намалее броят на жертвите.

По темата за храните министър-председателят посочи, че е недопустимо храните, които се продават в Източна Европа, да са с по-ниско качество от тези в другата част на континента. Според него качеството на храната е най-важното, за да се опази здравето на хората.