София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Западните Балкани да покажат воля развитие

Премиерът присъства на среща на върха на ПСЮИЕ

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа остава водещ политически формат за открита и честна дискусия по важните за нас въпроси. Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Срещата на върха на ПСЮИЕ в Бърно при Краню, която обобщава постигнатия напредък в рамките на Словенското председателство на инициативата, съобщиха от правителствения пресцентър. 

Борисов подчерта, че изминалите четири месеца на българското европредседателство са направили темата за Западните Балкани актуална във всички държави-членки, а с нея са ангажирани както европейските институции, така и международни финансови организации. Постигнати са и договорености тя да остане във фокуса и на следващите председателства на Съвета на ЕС.

Българският премиер заяви, че процесът на евроинтеграция на страните от Западните Балкани трябва да стане необратим. “Очакваме срещата в София на 17 май да бъде знакова за европейската им перспектива, за задълбочаването на икономическата интеграция, регионалното сътрудничество и изграждането на така необходимата на нашите страни свързаност”, посочи министър-председателят.

“Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие“, подчерта Борисов.

Той приветства Стратегията на ЕК за Западните Балкани и готовността за стартиране на преговорите за членство с Тирана и Скопие, но ясно подчерта, че европейската перспектива трябва да е за всички страни на Балканите. Борисов призова за повече прагматизъм в отношенията между страните от ПСЮИЕ и ЕС и изтъкна ролята в този процес на Съвета за регионално сътрудничество на ПСЮИЕ, като отбеляза приноса му в усилията за реформи и развитие в Югоизточна Европа.