София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Западните Балкани са важни за сигурността на ЕС

Българският премиер посочи, че България е готова за Шенген

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Балканите винаги са били част от Европа, споделяме същата култура и същите ценности. От дълго време Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Албания останаха извън дневния ред на ЕС. Сега те са приоритет на българското председателство и - за пръв път от над 15 години - организирахме среща на върха, посветена на региона“, това каза в интервю за The Parliament Magazine българският министър-председател Бойко Борисов , който е в Брюксел на среща на европейските лидери.

Борисов подчерта, че присъединяването на Западните Балкани към общността е важно за сигурността на целия ЕС.

„Балканите вече са приоритет за дипломатическата служба на Европейската комисия и само преди месец шестте държави от Западните Балкани най-накрая получиха ясен график за присъединяване - 2025 г.“, обясни той.

Освен това, Борисов посочи, че са необходими инфраструктури инвестиции за страните от Западните Балкани. „От дълго време Балканите бяха отрязани от останалата част на Европа. Необходими са спешни мерки и инвестиции, защото ако тези държави не са свързани с модерни магистрали, железопътни линии, газопроводи и електропроводи, хората не могат да комуникират и предприятията не могат да се развиват“, смята българският премиер.

Относно присъединяването на България към Шенген, Борисов подчерта, че страната ни е изпълнила всички критерии и сега решението за това е политическо. „Няма причина, поради която България понастоящем не трябва да бъде част от Шенген по въздух и море“, отбеляза той.

По повод предстоящата среща между ЕС и Турция във Варна Бойко Борисов посочи, че Европа не може да прекъсне отношенията си с Турция без надлежно отчитане на факта, че сигурността на целия континент зависи до известна степен от това.

На въпрос, свързан с ратификацията на Истанбулската конвенция, българският премиера посочи, че правителството е избрано от народа повече от веднъж „и сме длъжни да се съобразим с това, което хората искат. Конституционният съд трябва да се произнесе по конвенцията“.