София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БОРСАТА В АТИНА ОТВАРЯ ВРАТИ

ФОНДОВИЯТ ПАЗАР ЗАТВОРИ ВРАТИ ПРЕДИ ПЕТ СЕДМИЦИ

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

След петседмично прекъсване Атинската фондова борса отново отваря врати. До това се стигна след решение, подписано от финансовия министър Евклидис Цакалотос, съобщиха гръцките медии. Още миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) даде „зелена светлина“ за отварянето на борсата.

Припомняме, че фондовият пазар затвори на 26 юни, след решение на гръцкото правителство да свика референдум за мерките на икономии, предложени от кредиторите.

Борсата ще заработи нормално с чуждестранните инвеститори. Те ще могат да използват сметки в чуждестранни банки или да осъществяват транзакции с пари в наличност, но няма да могат да финансират купуването на ценни книжа с пари от банковите си сметки в Гърция, тъй като капиталовият контрол остава в сила.

Ограничения обаче ще има за гръцките инвеститори.

Запазва се и банковият лимит от 60 евро на ден при тегленето на пари от банките, като сумата за седмицата може да се тегли наведнъж.

Борсата отваря врати на фона на трудни преговори между Атина и международните кредитори за нова спасителна програма в рамер на 86 млрд. евро.