София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Боршош отива на съд

Обвиняват го, че е изразходвал нецелесъобразно над 3 млн. лева

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бившият директор на НДК Мирослав Боршош ще бъде изправен пред съда по обвинения за нецелево разходване на пари, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда. Това реши прокуратурата, извършвала разследването по случая от средата на миналата година, когото скандалът около него избухна.
 
Боршош отива на съд за това, че се е разпоредил близо 3,5 милиона лева да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.
С решение на Министерския съвет от август 2017 г. е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
 
В хода на разследването беше установено, че за 2 години - от 2015-та до 2017-та Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. За това били платени над  389 000 лв.
Събрани са още и доказателства за  престъпление, с което според прокуратурата държавата е ощетена с 28 399 лв. Става дума за купуване на коли, като в същото време НДК е разполагал с кола и микробус. 
 
Освен Мирослав Боршош, прокуратурата повдигна обвинения и срещу председателя на  съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев за това, че е принудил и заплашил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка да подпишат протокол за провеждане на открита процедура ремонта на НДК.