София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Босилеград си иска българските учебници

В местното училище учат родния език по записки

6 годиниОбразование 8 Боряна Райчева

В открито писмо до образователните институции у нас и в съседна Сърбия директорът на гимназията в Босилеград Антон Тончев призовава за решаване на проблемите с обучението по майчин език в учебното заведение.

Осигуряването на учебници на български език за учениците в Босилеград се бави от години.

За обучението по майчин език за учениците в Босилеград са необходими 15 учебника за началното училище и 7 учебника за гимназията. Превеждането им започнало през 2015 г., засега обаче учебници за занятията в самото училище и гимназията няма. За 7-и и за 8-и клас в началното училище и за 9-и клас в гимназията в Босилеград изобщо липсват учебници.

В горния курс да изучават български език са записали десет средношколци в 9-и клас, десет - в 10-и клас, четиринайсет - в 11-и клас, и девет в 12-и клас. Те учат по записки от преподаваното им от учителите.

В края на месеца в Босилеград се очаква посещение на представители на комисията по образованието в Народното събрание и на експерти на просветното министерство, пред тях проблемите с учебниците и обучението в училището и гимназията в Босилеград ще бъдат поставени за неотложно решаване.