Гледай
на живо

Брат на депутат – шеф на група за рекет

Групата е възлагала побой над убития данъчен инспектор Стаменов

Разбиха престъпна група за рекет, действала на територията на София и други градове в страната.

Трима души бяха задържани вчера при акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата в София, Приморско и Белово. Четвъртият член на групата е в Бургаския затвор, където излежава присъда за незаконно притежание на оръжие.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четиримата членове на бандата.

Единият от арестуваните, който е и ръководител на групата, е брат на народен представител. По информация на Нова телевизия става дума за Борис Аврамов, брат на Димитър Аврамов от ДПС.

Народният представител каза, че не поддържа почти никаква връзка с брат си. Заяви, че разбира за задържането му от медиите.

Според събраните доказателства групата е решавала чрез брутални силови действия (и срещу солидно заплащане) финансови спорове в полза на някоя от страните, поемала е и е изпълнявала поръчки за "наказателни акции" срещу конкретни хора, или е възлагала изпълнението им на трети лица.

Събрани са доказателства, че групата е възлагала поръчки за следене и нанасяне на побой над застреляния на 19 декември 2017 г. в София директор на звено "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов.

"Безцеремонно се разправят с тези, които не връщат парите. Въобще… сериозна група“, коментира главният секретар на МВР Младен Маринов.

Сред основните задачи на разследващите е да установят дали участници в групата или лица, на които са възлагани поръчки, имат връзка с покушението над Стаменов.

43-годишният Стаменов бе прострелян, на път за работа, на 18 декември в центъра на София. Той почина на 12 януари.