София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Братовчед на Дамла арестуван за убийството й

25-годишният мъж направил самопризнания

6 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Племенникът на майката на 8-годишната Дамла Муса, която бе убита в Момчилград, е привлечен като обвиняем за умишлено убийство. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Той поясни, че мъжът е на 25 години и е обвинен в умишлено убийство на малолетно дете, извършено по особено мъчителен начин. Наложено му е прокурорско задържане за 72 часа.
Задържаният не се е опитвал да се укрие, но се е опитал да си изгради алиби за нощта на убийството. Мъжът е имал ключ от жилището на семейство Муса, с което е проникнал в него в ранните часове на 17 декември.
В момента продължават действията по разследването. След привличането е осъществен разпит. На разпита е направено пълно признание по информация на колегите. Разбира се, признанието е свързано със съответствие с други доказателства, открити в периода на интензивната работа от вчера до настоящия момент”, заяви Цацаров.

По закон за извършеното престъпление е предвидено наказание от от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвори без замяна.
Тялото на детето бе намерено в неделя сутринта около 7.30 ч. в семейното жилище в Момчилград от майка й Садет, която се връщала от нощна смяна във фабрика край Кърджали. Дамла е била сама в апартамента, тъй като баща й работи в Белгия, брат й в Истанбул, а бабата заминала в Турция при болни близки.
Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред журналисти, че майката е задържана, но не за убийство, а за това, че е оставила без надзор детето си. По думите му, 8-годишната Дамла е била задушена чрез притискане, след което главата й е била омотана с тиксо.