София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бразилският президент е давал информация на САЩ, според Уикилийкс

Темер е поддържал връзки с американското посолство

7 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж заяви, че президентът на Бразилия Мишел Темер е давал важна информация на САЩ, в замяна на политическа подкрепа, съобщава аржентинският портал „Ла нуева“.

„Темер е имал лични връзки в американското посолство, чрез които им е давал информация, засягаща политическата ситуация и обсъждани политически тенденции в Бразилия. Това не означава, че правителството на САЩ му е плащало за шпионска дейност, няма никакви доказателства за това. Мислим, че има други връзки за обмен на информация и получаване на политическа поддръжка“, се казва още в интервюто на Асанж пред португалския писател и журналист Фернандо Мораису, цитиран от портала.

Асанж подчертава, че импийчмънта на екс-президента на Бразилия Дилма Русеф е бил сериозно тиражиран в социалните мрежи. Той отбелязва, че подобно нещо в Латинска Америка не се случва без помощ от САЩ.

Той добавя още, че тя е следена по политически причини, в търсене на финансова информация с политически контекст.

По думите на Асанж Бразилия е главен обект сред останалите латиноамерикански страни.

„Ако проследим действията на американското военно разузнаване, може да кажем, че Бразилия е следена повече от всякога“, цитира портала.

Асанж подчертава, че най-наблюдавани обекти трябва да бъдат старите „врагове на САЩ“ Венецуела и Куба. Бразилия е с най-крупната икономика и е важна в икономически смисъл, което обяснява повишения интерес към държавата.