София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Брекзит – реакциите на света

52% от британците са гласували за прекратяване на членството на Обединеното кралство в ЕС

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Спешни разговори стартират ръководителите на Европейския съюз, за да решат какво да правят след шокиращото решение на британците страната им да напусне ЕС, предаде Асошиейтед прес.
Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща с участието на лидерите на Европейския съвет Доналд Туск, и на Европарламента - Мартин Шулц, наред с премиера на Холандия Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Четиримата ще се опитат да съгласуват обща европейска позиция по резултата от британския референдум.
По-късно днес отделно ще се съберат еврокомисарите.
Преговорите за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз ще започнат в близко бъдеще, заяви ръководителят на Европейския парламент Мартин Шулц. Великобритания е решила да тръгне по свой път. Икономическите данни тази сутрин показват, че това ще бъде много трудно пътуване, каза той.
Междувременно брекзитът се превръща в европейското събитие на годината, предизвиквайки силни реакции сред политическите лидери на европейските страни.
Френският външен министър Жан-Марк Еро заяви, че е разстроен от резултатите от референдума за членство на Великобритания в ЕС. Той отбеляза, че резултатът от референдума е "тъжен за Великобритания."
ЕС ще продължи да функционира, но трябва да реагира и да си възвърне доверието на хората, цитира Ройтерс Еро.
Лидерът на Националния фронт във Франция Марин Льо Пен поиска референдум за членството на страната в ЕС. Резултатите от референдума във Великобритания - това е победа на свободата!, каза тя.
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази разочарованието си от резултатите от референдума във Великобритания.
Новините от Великобритания са наистина отрезвяващи. Всичко показва, че това е тъжен ден за Европа и Великобритания, написа той в микроблога си в Twitter.
Излизането на Великобритания от ЕС не носи сериозни рискове за Руската федерация, но ще намали апетита на инвеститорите, каза заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев. Той отбеляза, че влиянието на финансовите пазари ще се види сега.
Председателят на Комитета на Бундестага (германския парламент) Норберт Рьотген нарече резултатите от референдума "най-голямото бедствие в историята на европейската интеграция".
Лидерът на крайнодясната холандска Партия на свободата Герт Вилдерс нарече "поражение на европейските елити" резултата от референдума и заяви необходимостта от подобен референдум в Холандия.
Излизането на Великобритания от ЕС ще доведе до сериозни политически промени в Европа, коментира ръководителят на Министерството на външните работи на Австрия Себастиян Курц.
ЕС трябва да се актуализира, за да осигури съществуването си за години напред, казва ръководителят на Министерството на външните работи на Финландия Тимо Сойни.
Органите на ЕС трябва да започнат да "слушат гласа на народа", а резултатите от референдума трябва да са урок за ЕС, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. Според него решението на британския народ при всички положения трябва да се вземат под внимание.
Американският президент Барак Обама все още не е коментирал референдума за членството на Великобритания в ЕС и заяви, че очаква възможност да говори с британския премиер Дейвид Камерън в рамките на няколко дни, съобщава Ройтерс.