София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Brexit няма да наруши сътрудничеството между България и Великобритания

Бойко Борисов се срещна с британския премиер

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество за гарантиране на сигурността в Европа, управлението на миграционните потоци и борбата с тероризма. За това се разбраха министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Тереза Мей, които проведоха среща в Брюксел преди началото на Европейския съвет, съобщи правителствената пресслужба.
Мей посочи, че е запозната отлично с усилията на страната ни за опазване на границата на Европейския съюз и приветства правителството за постигнатото.

Във фокуса на разговорите бе и темата за излизането на Обединеното кралство от ЕС.
"Страните ни имат отлични двустранни отношения и Brexit няма да наруши сътрудничеството и приятелството между тях", каза българският премиер и посочи, че силна и обвързваща роля за отношенията между двете държави е и голямата българска диаспора във Великобритания.
"Това са висококвалифицирани специалисти, които дават голяма добавена стойност на британската икономика. За нас е важно при преговорите, водени между Брюксел и Лондон, да бъде гарантирана правна сигурност на гражданите и това да е първостепенен приоритет", заяви Борисов.

Българският премиер ще участва по-късно днес в Европейския съвет. Преди срещата от британското посолство в България разпространиха и отворено писмо на Тереза Мей към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания по повод предстоящите разговори.
"В изказванията си досега ясно заявих, че правата на гражданите са първият ми приоритет", написа тя и допълни, че същата е целта и на останалите европейски лидери – да защитят правата на европейските граждани на територията на Великобритания, както и на британските граждани в Европейския съюз. Британският премиер отхвърли обвиненията, че Лондон ще използва европейските граждани като "разменна монета" в преговорите или че Великобритания ще се опита да изгони европейците от Острова.

В четвъртък в белгийската столица Борисов разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата обсъдиха приоритетите по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и предстоящата среща на върха на тема „Западни Балкани“ през май в София.

Министър-председателят на България посочи, че страната ни се подготвя отговорно за своето първо председателство и в сътрудничество с останалите страни от Тройката председателства. Активно се работи с Естония за постигане на максимална приемственост по отворените досиета, каза Борисов и изтъкна, че страната ни ще търси баланс и консенсус по актуалните теми на Европейския съюз.
„Очаквам Българското председателство и предстоящата среща на върха в София да дадат възможност на страната ви да изиграе конструктивна роля при справянето с предизвикателствата на европейския дневен ред“, подчерта Туск.