София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британци и французи вдигат бетонна стена в Кале

Съоръжението е срещу мигрантите и ще струва 2 милиона лири

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

До края на месеца ще започне изграждането на „голяма нова стена" в Кале, която да пречи на опитите на мигранти да преминат през тунела под Ламанша и да стигнат до Великобритания, съобщи в. „Телеграф".

Стената, която ще бъде от бетон и ще е висока 4 м, ще бъде финансирана от Лондон. Стойността е определена на 2 млн. паунда. Преградата ще бъде с дължина 1 км и ще бъде разположена на подходите към пристанището за фериботи.

Намеренията за изграждане на стената бяха потвърдени от британския министър по миграционните въпроси Робърт Гудуил, който казал, че строежът ще започне много скоро и допълнил: „Вдигнахме ограда, сега ще направим и стена".

Съоръжението ще бъде изградено от двете страни на пътя, за да предотвратява опитите на мигранти да спират движението и да се качват на камиони и други превозни средства.

Данните, оповестени миналия месец показаха, че екипите на британските граничари на френска земя са предотвратили през миналата година преминаването на 84 088 мигранти. Комисарят от френската полиция Патрик Висер-Бурдон твърди, че през юни тази година е имало 22 000 нарушения на загражденията по пътя към пристанището, докато през януари броят им е бил 3000.

Според британски представители всички мерки за сигурност, които ще бъдат предприети в Кале, ще струват 17 милиона лири.