София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британия е готова да плати €36 млрд. за напускането на ЕС

Брюксел иска 100 млрд.

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Великобритания е готова да плати до 36 милиарда евро на ЕС, но само, ако сключи търговско споразумение с общността. Това пишат британските медии, като се позовават на източници в правителството.

В изпълнение на решението на референдума от юни 2016 за напускане Великобритания започна преговорите с ЕС на 20 юни. Още в първия ден на преговорите преговарящият от името на ЕС Мишел Барние обяви, че Лондон ще трябва да плати 100 милиарда евро, за да напусне, като уточни, че тези задължения съществуват и в момента.

От своя страна британският екип, воден от Дейвид Дейвис, оспори правните основания на тези претенции.

Въпреки първоначалните изявления, че Великобритания ще се стреми към т.нар. твърд Брекзит – излизане не само от ЕС, но и от общия пазар и митническия съюз, все повече се чуват гласове, че без търговско споразумение последствията за британската икономика могат да бъдат катастрофални.