София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британия иска да почне преговорите за Брекзит бързо

Министърът по напускането Дейвид Дейвис замнава за Брюксел

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

На фона на опасенията, че изборните резултати във Великобритания ще забавят началото на преговорите за напускането на ЕС министърът за Брекзит Дейвид Дейвис обяви, че отива в Брюксел, за да сложи началото на процеса.

„Отивам в Брюксел, за да отворя официалните преговори за напускането на Европейския съюз. Няма никакво съмнение – напускаме Европейския съюз“, заяви министър Дейвис.

В края на март Великобритания задейства член 50 от Лисабонския договор, който урежда начина, по който една страна може да напусне ЕС. От момента на активиране на клаузата текат две години, в които ЕС и напускащата страна трябва да уредят бъдещите си отношения.

От Брюксел вече призоваха за бързо начало на на преговорите, тъй като материята, която трябва да бъде договорена, обхваща множество области и е възможно времето да не стигне.