София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британската лира удари ново дъно

Стойността на валутата ще продължи да пада

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

В началото на днешната европейска търговия британската лира удари ново дъно спрямо щатски долар.

Правителството на Тереза Мей ще настоява за т.нар. "твърд“ Brexit, включваш цялостното излизане на Обединеното кралство от Единния европейски пазар.

Агресивното обезценяване на английския паунд започна в понеделник, когато участници на финансовите пазари реагираха на изказване на Мей, в което тя заяви, че процеса по излизане на Обединенето кралство от Европейския съюз ще започне не по-късно от края на март 2017 година.

„Ние ще се превърнем в напълно независима суверенна държава – страна, която вече няма да е част от политически съюз с институции, надхвърлящи рамите на националните интереси, които да могат да погазят националните парламенти и съдилища“ - заяви за Би Би Си Мей. Тя изказа своето желание британските компании да имат „максимална свобода“ на европейския пазар, но не и в замяна на правото й да ограничи имиграцията в страната.

Това изказване проворика последвалата обезценка на паунда спрямо останалите основни валути, която се задълбочава чрез търговията.

Британската лира се понижи с 0,5% в рамките на деня към ново 31-годишно дъно от 1.2756 долара, което е и най-ниско ниво от 1985-а година насам.

Обезценяването е с почти 15% спрямо нейните нива от преди проведения на 23-ти юни референдум. По този начин паундът вече се търгува под неговото бившo дъно от 1.2792 долара, ударен за кратко на 6-и юли като първа реакция на шока от гласуването в подкрепа за Brexit.

В същото време еврото поскъпва с 0,25%.

Според анализатори на швейцарската банка UBS британската лира ще продължи да се обезценява и до края на 2017 година може да достигне 1.2000 долара и паритет спрямо еврото.