София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британски законодатели нарекоха Facebook "дигитален гангстер"

Спешно се нуждае от повече регулация

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Британски законодатели обвиняват фейсбук в нарушение на законите за поверителност на личните данни и конкуренцията. В доклад на парламентарна комисия се посочва, че Facebook „умишлено и съзнателно“ е нарушавал законите за поверителност на данните и конкуренцията,  предаде CNN

В документа се посочва още, че изпълнителният директор на компанията, Марк Зукърбърг е демонстрирал „презрение“ към парламента на Острова, като е отказал да се яви пред тях.

Според Комисията по цифрови, културни, медийни и спортни дейности на Обединеното кралство съществуват документи (имейли между Зукърбърг и изпълнителни директори на компанията), които доказват, че социалната мрежа е "склонна да променя настройките за поверителност, за да трансферира информация" към създателите на приложения. 

Документацията, попаднала в ръцете на британските власти, е свързана с дело в Калифорния срещу Facebook. Депутатаите получиха класифицираната информация в края на миналата година от малката компания Six4Three.

От тази кореспонденция ставало ясно, че социалната мрежа "е лишавала" някои от разработчиците от тази информация и така ги е водила до фалит.

За авторите на доклада "няма съмнение, че тази стратегия е умишлена".

„Зукърбърг многократно се проваля в опитите си да демонстрира лидерски качества и лична отговорност, които трябва да се очакват от някой, който седи на върха на една от най-големите компании в света", заяви Деймиън Колинс, председател на Комисията,

Британските власти дават за приемер скандала от миналата година с "Кеймбридж Аналитика", в който личните данни на 71 милиона души бяха извлечени от социалните мрежи, за да бъдат използвани по време на политическите кампании.

По повод доклада от Facebook заявиха, че компанията не е нарушила законите за защита на личните данни или конкуренцията.

Компанията „подкрепя ефективното законодателство в областта на неприкосновеността на личния живот“ и е „отворена за смислени регулации“, каза в свое изявление Карим Палант, мениджър на Facebook във Великобритания.

Още през декември миналата година от Facebook изказаха твърдения, че документите по делото от Six4Three са били „селективно изтекли“.