Гледай
на живо

Брюксел плаши Полша със замразяване на членството

ЕК обсъжда да лиши Варшава от право на глас

Брюксел плаши Полша със замразяване на членството Полша е заплашена да остане без правото си на глас в Съвета на Европейския съюз, след като Европейск... thumbnail text

Полша е заплашена да остане без правото си на глас в Съвета на Европейския съюз, след като Европейската комисия започна обсъждане дали да приложи член 7 от Лисабонския договор заради приемането на два спорни закона, които ще дадат възможност на управляващите за повече контрол върху съдебната власт.

Според Брюксел въпросните закони са заплаха за върховенството на правото.

Повечето анализатори обаче смятат, че едва ли ще се стигне до задействане на член 7 от Договора, тъй като мярката трябва да бъде одобрена от всички останали страни членки, а Полша може да разчита на подкрепата на най-близките си съюзници – страните от Вишеградската четворка.

През лятото президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето върху част от спорните текстове, но останаха разпоредбите, които дават на правосъдния министър правото да удължава мандата на съдиите, достигнали пенсионна възраст, да уволнява и назначава председателите на съдилищата.

Тези текстове от закона са в противоречие с правото на ЕС, смятат от Брюксел.