София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Брюксел следи България как се грижи за хората с увреждания

ЕП изрази тревога за положението на тези хора у нас

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Европейският парламент чрез своята Комисия по петициите (PETI) ще наблюдава прилагането на Европейската стратегия за хората с увреждания 2010-2020 в България. Ще бъдат изследвани всички практики, които създават пречки за интеграцията и реализирането на пазара на труда на хората със специални потребности, а също така ще бъдат проучени мерките, които България предприема за облекчаване и решаване на трудностите, които тези хора срещат ежедневно. Единодушното решение на членовете на комисията беше обявено от г-жа Сесилия Уикстрьом по време на обсъждането на петиция № 0356/2018, внесена от Иван Янев на 21 март т.г.

В петицията се посочва, че наследствените пенсии на хора с увреждане, получавани след смърт на техен родител са отменени, помощите и обезщетенията за инвалидност са от порядъка на 75 – 150 EUR на месец, месечната помощ за транспорт понастоящем се равнява на 5 EUR. Факти, които правят живота на хората с увреждания изключително труден. На заседанието на Комисията по петициите в ЕП бяха поканени и взеха участие Иван Янев и Лидия Чорбанова.

Представителят на Европейската комисия г-жа Ема Пуреро, в хода да обсъждането изрази становище, в което недвусмислено се посочва, че ЕК разполага с информация, която потвърждава повдигнатите в петицията въпроси.

По време на обсъждането на петицията със свои изказвания се включиха и редица членовете на ЕП, които изразиха огромната си тревога за трудностите, пред които са поставени хората с увреждания в България.

Припомняме, че през последните месеци у нас не спират протестите на хората с увреждания и по-конкретно на майките на деца с увреждания, които настояват за по-добър живот и повече грижи от държавата за тях.