София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Броят повторно гласовете в някои щати, може да има обрат на изборите в САЩ

Загубилата кандидатка на Зелената партия оспорва резултата в Уисконсин

7 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Загубилата кандидатка на Зелената партия в изборите за президент на САЩ Джил Стийн поиска повторно преброяване на гласовете в щатаУисконсин. Стайн получи около 1 % от гласовете, но смята, че е имало манипулации.

Избраният за президент Доналд Тръмп определи искането на Стайн като „схема“ и злоупотреба“.  Това преброяване е само начин за Стайн да попълни банковите си сметки, заяви Тръмп.

В интервю за Си Ен Ен Стайн отговори, че инициативата й е подкрепена от 110 хиляди граждани и цели преодоляване на недоверието, насадено сред американците заради хакерските атаки по време на предизборната кампания.

От щаба на основния опонент на Тръмп - Хилари Клинтън, обявиха, че ще участват в преброяването на гласовете в Уисконсин, не защото имат доказателства за саботаж на изборния процес, а за да уверят 64-те милиона американци, гласували за Клинтън, че резултатите ще бъдат „представени точно".

Корекция в Уисконсин няма да обърне изборните резултати в страната като цяло, но ако се докажат нередности, може да се стигне до повторно преброяване и в други щати.

Тръмп спечели вота в САЩ, но реално за него са гласували около милион и половина по-малко американци, напомнят световните информационни агенции.