София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Бруклин нетс“ взе Везенков

Националът ще остане още една година в „Барселона“

7 годиниСпортни 2 Боряна Райчева

Баскетболистът на „Барселона“ и на българския национален отбор Александър Везенков беше избран от „Бруклин нетс“ в тазгодишният драфт в НБА. Българинът беше под  №57.

Освен него в драфта бяха включени една още 10 играчи от Европа.

21-годишният Везенков, висок 206 см, е син на баскетболната легенда Сашо Везенков и след 4-годишен престой в гръцкия „Арис“ премина в „Барселона“. Той вече заяви, че би искал поне още една година да остане в Испания, за да има повече възможности да играе и да трупа опит и физическа сила.

Според специалистите той има много добра стрелба от зоната на трите точки, но все още няма достатъчно физическа мощ за мачовете в НБА. От „Бруклин“ вече обявиха, че играчът ще бъде оставен още един сезон в „Барселона“.

Везенков е вторият българин, който получава възможност да играе в най-силното баскетболно първенство в света. Преди него това се е удавало само на сегашния председател на баскетболната федерация Георги Глушков, който игра за „Финикс“ през 80-те години на миналия век.