София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП даде продажбата на ЧЕЗ на прокурор

Събират подписка за спиране на сделката

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Национален протест срещу сделката с ЧЕЗ ще се проведе утре пред сградата на Министерски съвет. От БСП съобщиха, че ще вземат участие в протеста.

Освен това от Левицата внесоха сигнал в прокуратурата за приватизацията на “ЧЕЗ България“. Те настояват прокуратурата да провери и произхода на средствата, с които "Инерком България" кандидатства за закупуването на ЧЕЗ.

Документите бяха внесени от зам.-шефа на БСП Крум Зарков, който обяви пред медиите, че депозират три молби до главния прокурор.

“На първо място настояваме да се извърши проверка на произхода на средствата, с които "Инерком България" кандидатства за закупуването на ЧЕЗ. По отношение на продажбата на 33 процента от второто правителство на Борисов през 2012 г. ние питаме прокуратурата дали всичко това е направено законосъобразно, тъй като считаме, че има нарушени стратегически документи на страната. На трето място питаме прокуратурата какво се е случило с образувано досъдебно производство през 2013 г. срещу неизвестен извършител - длъжностно лице на ЧЕЗ Разпределение България, че не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на имуществото, от което са последвали големи щети”, каза депутатът от левицата.

БСП започват събиране на подписка сред гражданите за спиране на сделката за ЧЕЗ.