София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП дава шефа на КЕВР на прокурор

Червените искат оставката на Иван Иванов заради ЧЕЗ

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

БСП поиска оставката на Иван Иванов като председател на регулаторния орган – Комисия за енергийно и водно регулиране. Документите с искане парламентът да го освободи, от партията ще внесат утре. Социалистите изпращат и сигнал до главния прокурор да длъжностно престъпление. Причината:  днешното изказване на Иванов в парламентарната зала, в което той отказва да се намеси в сделката за ЧЕЗ. Според лидера на БСП Корнелия Нинова това е длъжностно престъпление и за него  Наказателният кодекс предвижда до пет години  лишаване от свобода. Според Нинова с действията си Иванов искал да прикрие ЧЕЗ, Гинка Върбакова и покровителите й. Сделката за ЧЕЗ е тъмна и задкулисна от началото до края -  убедена е Корнелия Нинова. Няма да оставим тази тъмна сделка да се случи на гърба на българския народ, допълни тя. Червените не предлагали заместник на Иван Иванов, само искали той да си понесе отговорността.
 
Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова.  по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България. Скандалът достигна и в Чехия, където медиите изнесоха данни, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишни публикация там половината от сделката се финансира от офшорки. По-късно стана ясно, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желание да участва с държавен дял в сделката.