София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП готви Закон за съдебната реформа в отговор на антикорупционния проект

Корнелия Нинова: Засега няма да работим с опозицията

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП започва консултации с професионалната магистратска общност за изготвяне на законопроект за съдебна реформа, това обяви Корнелия Нинова. Консултациите ще се проведат в парламента от 21 август до 10-ти септември.

"Ние сме против този начин на съставяне на звеното, защотото е механичен сбор от досега съществуващите органи. При това се предвижда и хората да останат същите, да няма разследващи функции, начина на избора на ръководство представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено", заяви лидерът на БСП.

Алтернативното предложение на левицата е специалната дирекция в ДАНС да бъде извадена от там, само тя да представлява това звено, да има разследващи функции, председателят да се определя от президента, а членовете да се избират от парламента с две трети мнозинство.

Лидерът на БСП настоя от приказки за съдебна реформа да пристъпят към реални действия и поясни, че към този момент няма да обсъждат проекта си заедно с Бойко Борисов.