София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП и ДПС бойкотираха парламента

Депутатите събраха кворум от третия път

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

БСП и ДПС бойкотираха пленарното заседание на парламента в четвъртък и така останалите народни представители с мъка събраха кворум от третия път. Осигуриха го депутатите от управляващата коалиция и тези от воля. След два опита на третия се регистрираха 121 народни представители и така заседанието можеше да започне.

Депутатите от БСП изобщо не влязоха в залата, след като в сряда лидерката им Корнелия Нинова беше отстранена от залата, а колегите им от ДПС седнаха на банките, но не се регистрираха.

Председателят Димитър Главчев обяви, че след като е прегледал стенограмата от скандалното заседание вчера, намалява наказанието на червения депутат Антон Кутев от две на едно отстраняване от заседание.

Кутев беше изгонен заедно с Нинова заради реплики от място.

Междувременно БСП обяви, че вече е събрала нужните 80 подписа под искането за оставка на Димитър Главчев като председател на Народното събрание.