София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП иска оставката на цялата Комисия по финансов надзор

Филип Попов коментира ситуацията „пирамидата“ Олимпик

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата „Олимпик“. Получихме оставката на зам.-председателя на КФН, но това не е достатъчно. Искаме оставката на цялата Комисия за финансов надзор“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов в ефира на БНР. Той подчерта, че КФН е имала възможност да въздействат, контролират и изискват информация по отношение на всеки един застраховател, който оперира на територията на България. Попов обясни, че „Олимпик“ е регистрирана още 2009 г. в България. „Собственикът й, който е регистрирал фирмата в Кипър, е някакъв испанец Диего, на когото е забранено в родината му Испания, да извършва каквато и да било финансова дейност. Но той от 2009 до 2018 г. безпроблемно работи в България и изкарва от българските граждани около 21 млн. евро. Това е фрапиращо“, коментира народният представител. Според него още 2009 г. е трябвало да се обърне внимание кой е той и защо в Кипър няма нито една полица, нито едно евро от застраховки, а всичко е насочено към България. „КФН би трябвало да потърси отговори на тези въпроси, а не сега да се чудят какво да правят с тези над 200 000 български граждани“, каза още Попов.

Филип Попов обясни, че гаранционният фонд е създаден от вноските на всички застраховани. „Има възможност хората да бъдат обезщетени от българския гаранционен фонд, а след това крайната сума да бъде възстановена от кипърския. Вчера Ралица Агайн увери, че във фонда има достатъчно пари“, каза още той. Попов обърна внимание, че „Олимпик“ не е българска компания и по закон не е трябвало да внася в българския гаранционен фонд, но са събрани около 2 млн. лв. „А сега пък искат да ги връщат. Кашата е тотална“, коментира още той.

Комисията е тази, която трябва да защити интересите на българските граждани. А сега е ред на държавата да се погрижи за тези хора, но заради вчерашното решение на управляващите не мисля, че ще се случи“, допълни народният представител.