София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП иска всички бедни ученици да получават по 250 лева помощ

Ще са нужни 30 милиона годишно

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП предлага всички деца от първи до четвърти клас, чиито семейства са социално слаби, да получават еднократна помощ от 250 лв. преди началото на учебната година. В момента право на такава помощ имат само първокласниците, чиито семейства отговарят на критериите за социално подпомагане. През 2016 г. такава са получили около 46 хил. семейства.

"Бедността е една от причините за отпадане на децата от училище. За да задържим децата в училище, трябва да ги подпомогнем", обяви депутатката Анелия Клисарова. Социалистите ще внесат законови поправки за отпускане на помощите.

Изчисленията сочат, че за целта ще бъдат необходими около 30 млн. лв. на година.

На по-късен етап ще бъде предложено помощи да се отпускат и за учениците до осми клас.

В момента еднократната помощ се отпуска на семейства, чиито деца са записани в първи клас за първи път и чиито средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 350 лв., а от 1 юли 2016 г. – 400 лв. според закона за държавния бюджет.

Срокът за подаване на заявлението за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.