София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП ИСКА ЗАКРИВАНЕ НА КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА

ОТПАДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ПРОВЕРКА ЗА ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ ДС

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Левицата иска да закрие комисията по досиетата и да я замени с Институт за национална памет. Социалистите внесоха в Народното събрание Закон на архива на документите на ДС и на разузнавателните служби на Българската Народна армия, с който по същество отменя Закона за досиетата и се закрива Комисията за досиетата. Предвижда се този институт също да проверява за чисто ДС минало, но при различни условия – със съгласието на проверявания и без задължение резултатът да бъде публично обявяван. Това е стара идея на партията, която те лансираха и в предишни парламенти. Соцговорителят Атанас Мерджанов заяви, че за 9-годишното си съществуване Комисията по досиетата не е допринесла с нищо друго освен да внася раздори и скандали. Основните насоки в действащата правна рамка ще бъдат свързани с достъп до архивите за научно-изследователска, публицистична и проучвателна дейност, достъп до документите на лицата, за които са събирани данни в службите и проверка за принадлежност и сътрудничество с тези служби по искане на изрично посочените в закона лица. Със законопроекта отпада т.нар. „картонче“ и то вече няма да може да бъде доказателство за принадлежност към бившата ДС.
Мерджанов обясни, че възприетата регламентация в голяма степен е взаимствана от Германия, където в подобна комисия за националната памет се пазят документите на Щази.