София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП искат диктатура на пролетариата?

Председателят на НС е притеснена от становището на Левицата

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Това, което направи г-н Жаблянов с Народния съд, с това „необходимо правосъдие“, което вкара в декларацията, е най-малкото скандално. Това заяви председателят на Парламента Цвета Караянчева пред бТВ. Тя подчерта, че декларацията на БСП срещу Луковмарш не е измислена само от него, а е направена от един екип. „Оказа се, че това е мнение на повечето депутати от парламентарната група на БСП, което е притеснително“, подчерта Караянчева.

Тя бе категорична, че ръководството на Народното събрание трябва да бъде премерено в изказванията си. „Народният представител може да говори всичко, но когато си председател или зам.-председател, трябва да пазиш авторитета на институцията“, посочи председателят на Парламента и подчерта, че тя се опитва да бъде арбитър и нейният пример трябва да бъде последван от колегите до нея.

Притеснително е, че партията БСП започва да се връща към един минал период. Мисля си дали няма да поискат и диктатура на пролетариата. По такъв начин се връщат към онези времена те, толерират този Народен съд, който всички ние осъждаме – толкова много хора са били избити от този Народен съд и те нямат мнение по темата, не се извиняват, те дори сякаш се гордеят, те не намират нуждата да се извинят“, коментира Цвета Караянчева.

По повод президентското вето върху закона за КТБ тя посочи, че право на президента е да налага вето, „но чак пък толкова често... някак си девалвира самата процедура“. „Президентът трябва малко да обере говоренето си, защото говори малко махленски“, каза още Караянчева и подчерта, че президентът има някакъв конфликт с институциите, включително и с Нардното събрание, което той определя като „беквокали“ и „нотариат“.