София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опозицията предлага промени в изборния кодекс

Левицата казаха "да" на машинното гласуване и "не" на мъртвите души

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Машинно гласуване и премахване на мъртвите души от избирателните списъци, това са две от предложенията,  зад които  ще застанат депутатите от Българската социалистическа партия по време на предстоящото обсъждане на промените в Изборния кодекс в правната парламентарна комисия следващата седмица.
 
От левицата се надяват предложенията им да бъдат възприети от управляващите и те да намерят място при провеждането още на предстоящите през 2019-та година местни и европейски избори.
 
Решението, което от БСП предлагат във връзка със справянето с т.нар. мъртви души  е в новосъздадения регистър на избирателите да се въведат имената на хората, които са упражнили правото си на глас по време на последните парламентарни избори. От Левицата обаче бяха категорични, че ако има желаещи, които не присъстват в списъците, те винаги биха могли да се регистрират за съответните избори чрез документ за самоличност.
 
Относно рискът, който крие машинното гласуване, червените депутати заявиха, че трябва да се ясно разграничение между машинно и електронно упражняване на вота и че първото не криело  почти никакви рискове за злоупотреби, тъй като софтуерът бил лесен и трудно можел незабелязано да стане обект на хакерска атака.