София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП изрази съмнения за нагласен кворум в парламента

НС гласува на първо четене законопроекта за Бюджет 2019

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Съмнения за нагласен кворум в пленарната зала изразиха депутати от БСП. Причината за тях беше резултатът от поименната проверка. 128 народни представители присъстват в зала, а в последвалото гласуване участваха само 104.

Таско Ерменков от левицата отбеляза, че от парламента са поставили под съмнение поименната проверка по самия начин, по който е била проведена. "Нещо повече, от тук нататък поставяте под съмнение легитимността на всякакви гласувания, изхождайки именно от това съмнение за липса на кворум и нагласен такъв", добави той.

Социалистите поискаха втора поименна проверка, при която всеки да става от мястото си и да заявява, че присъства в пленарната зала.

Председателят на парламента Цвета Караянчева отказа с думите: "Аз гарантирам, че за всяко едно прочетено име имаше народен представител в залата. Ако вие се съмнявате, можехте да оставите човек и да гледате. Можете да прегледате видеозаписа и да видите, че имаше кворум. Никой не е длъжен да гласува! Всеки има право да гласува по темата, по която се чувства подготвен и убеден".

На днешното заседание трябва да бъдат гласувани Държавният бюджет и промените в данъчните закони. Депутатите ще обсъдят на второ четене и новия начин за изчисляване на данъка върху автомобилите, в който е включен и екологичен компонент.

Тази сутрин заседанието започна с кворум от 121 депутати, което е минимално изискуемото присъствие в пленарната зала. БСП и ДПС не се регистрират, а от "Воля" заплашиха, че също ще престанат да го правят, ако до петък вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не подадат оставки. Вчера кворумът бе събран благодарение на петима депутати от "Воля".