София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП напуска парламента и отива при народа

Високо напрежение в началото на новия политически сезон

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Първото пленарно заседание на Народното събрание след ваканцията, очаквано се превърна в зрелищно шоу в рамките на което управляващи и опозиция се надпреварваха- едните  в това да изтъкват постигнати успехи и да набелязват бъдещи цели, а другите да изброяват провалите, очертавайки апокалиптична картина на българската действителност.
 
Едва изчакали да чуят българският химн и тържественото слово на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, призоваваща за конструктивен диалог, противоречията започнаха.
 
Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов побърза да изтъкне огромния успех на българското европредседателство, което по думите му няма кака да бъде скрит, колкото и на левицата това да не се нрави. Отговорът от ляво не закъсня. И, за да покажат, че намеренията им са сериозни БСП предприемат и преки действия в тази посока, обръщайки се и тръгвайки към българските избиратели.
 
Държавата е пред колапс и трябва да бъдат взети бързо мерки, за излизането от него, категорични бяха и от ДПС,а сегашната коалиция няма капацитет за това.
 
От „Воля“ пък призоваха депутатите към повече прагматизъм и да се водят от народните интереси, а не от егото си и подчертаха, че и през новия политически сезон ще запазят ролята си на различната партия в пленарната зала, която ще работи за съединяването на двете българи- тази на елита и другата на едва оцеляващите наши сънародници.
 
Изненадата дойде от парламентарнта група на патриотите, които не прочетоха своя декларация на първото заседание след почивката.
„Имаме приоритети за новия политически сезон, ще ги кажем като му дойде времето., лаконичен бе в кулоарите на парламента Валентин Касабов от НФСБ. Касабов подчерта още, че Волен Сидеров оставал съпредседател на парламентарната група на патриотите, въпреки създалото напрежение между него и вицепремиерът Валери Симеонов. 
 
Според друг представител на патриотите Борис Ячев, една от причините коалиционният партньор на ГЕРБ да не изчетат своя декларация е отсъствието на Сидеров от залата днес, но и той подчерта, че лидерът на „Атака“ остава начело на националистите.