София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП настоява за актуализация на бюджета на НЗОК

Очаква се ГЕРБ да ги подкрепи

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Аз се обадих на господин Борисов, упълномощена от пациентските организации, болните хора, след обсъжадане на Изпълнително бюро  и вземане на политическото решение да внесем актуализация на бюджета на Здравната каса. Инициативата беше моя. След това вече ми се обади г-н Цветанов, вероятно г-н Борисов е разговарял с него.“- това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция н на партията.
Тя подчерта още, че целта на исканата актуализация е да отпадне мораториума за новите лекарства и терапии. По думите й, след разговора с Борисов и последвалия такъв с Цветанов, изглеждало сякаш ГЕРБ са склонни да се съгласят.
Окончателното решение ще вземе парламентарната група на управляващите, обещал Цветанов.
Ако се стигне до актуализация на бюджета, това ще означава извънредни парламентарни заседания и вероятно прекъсване на коледната ваканция на депутатите.
Припомняме, че решението за мораториума взето от надзорния съвет на Здравната каса по времето, когато негов председател беше настоящия здравен министър Кирил Ананиев, предизвика бурно недоволство от страна на пациентски организации, които организираха няколко протеста.
След въвеждането му от здравното министерство обещаха да създадат комисия, която да търси алтернативни решения за пациентите, които не могат да бъдат излекувани с разрешените у над лекарства. Според БСП и самите пациенти обаче това ще бъде фатално протакане и недопустимо заобикаляне на закона.