София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП: Необходими са ни големи енергийни проекти

Само така, според Стойнев, ще си гарантираме икономическа и енергийна независимост

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Най-важно за България е да имаме големи енергийни стратегически и геополитически проекти, които да ни гарантират икономическа и енергийна независимост.” Това каза пред БНТ зам.-предсдателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той обясни и кой е спрял проекта „Южен поток”, като цитира думи на Румяна Бъчварова от ГЕРБ – „Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия."

Според него, хъб „Балкан” е добър проект, но за него няма газ. „Въпросът е откъде ще дойде газовото отклонение, което да го захрани. Ако дойде по морска част, ГЕРБ трябва да променят законодателството, за да влезе тръбата на наша територия. Това е най-добрият вариант, защото ставаме независими. Приемлив е и вариантът ако тръбата влезе в сухопътната част от Турция, но кранчето остава в съседната държава”, обясни Драгомир Стойнев.

Той уточни, че българският бизнес има нужда от природен газ на добра цена. „Добре е, че след замразяването на отношенията ни с Русия, вратата се е отворила, надявам се да започнат конкретни, прагматични разговори, отнасящи се за сигурността за доставки на руски газ”, каза още Драгомир Стойнев. Бившият енергиен министър обясни, че БСП винаги е била за реализиране на проекта АЕЦ „Белене” и добави, че България е останала единствената страна на Балканите, която не е инвестирала в нови мощности.