София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП пита Борисов за изявлението на Цветанов за Китай

На 6 юли китайският премиер идва в България

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

 

От ръководството на БСП изпратиха въпрос до премиера Бойко Борисов, провокирани от изявлението на неговия заместник в партията Цветан Цветанов, направено в събота на брифинг в парламента. Тогава Цветанов заяви: .

"Русия и Китай са едни от основните потенциални заплахи за мира и стабилността".

Според социалистите, това иявление е, цитирам: "безотговорно, непремерено и създаващо рискове за България“ От Позитано 20 допълват, че приемат тази позиция като официална позиция на ГЕРБ и питат премиера:

- Как тази позиция кореспондира с обявените от Борисов усилия за нормализиране на отношенията с Русия при неотдавнашната си визита в Москва? Как ще бъдат развивани енергийните проекти със страна, която е обявена за "основна заплаха за мира и сигурността"?

 

- Как изявленията на Цветан Цветанов кореспондират с предстоящата на 6-7 юли среща в София Китай - Централна и Източна Европа? Как ще бъдат постигнати целите на визитата на Ли Къцян, след като дни преди това е обявен за премиер на страна - "основна заплаха за мира и сигурността"?

Изявлението идва в навечерието на китайска визита на такова високо ниво, каквато не е имало от 18 години.
От БСП настояват Бойко Борисов да поеме лична отговорност за тези изявления като или ги потвърди, или се разграничи категорично със съответните действия по отношение на Цветан Цветанов. И смятат, че ако Борисов замълчи, то това ще значи, че споделя напълно казаното от втория човек в ГЕРБ.