София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП подкрепя ветото на президента върху бюджета на НЗОК

Нинова обяви, че са против мораториума, наложен от ГЕРБ

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Категорично сме против мораториума, наложен от ГЕРБ, със Закона за бюджета за внос на нови молекули. Гласувахме против и в Народното събрание. Подкрепяме ветото на президента, ще го подкрепим и при гласуването на закона. Днес имахме разширено заседание на ИБ със здравния съвет, експерти, лекари. Продължаваме нашите законодателни инициативи по тема здравеопазване, това заяви на пресконференция на „Позитано“ 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Левицата проведе разширено заседание на Изпълнителното бюро и реши, че утре ще внесат ЗИД на НК, в който става престъпление - квалифицирана контрабанда, чл. 262, ал. 1. - когато през границата на страната са пренесени лекарствени продукти от хуманната медицина в големи размери.

При действащата сега разпоредба, тези случаи се третират като митническо нарушение, но не и престъпление. Затова и хората, които извършват контрабанда на лекарства, не може да бъдат обвинени в престъпление, защото го няма в НК, поясни Нинова. Тя поясни, че с  това предложение се криминализира  производството, внос, износ, съхраняването, търговията на едро и търговията на дребно с лекарствени продукти в хуманната медицина, когато тези дейности се извършват в нарушение на закона.

От Левицата обявиха, че ще тръгнат из страната да разговарят с хората, с лекари и експерти и с други политически партии в рамките на национална кампания „Здраве за всеки“.