София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП: Подкрепяме протестиращите за отмяна на заповедта на министър Нено Димов

Никога земеделската дейност не е била проблем на околната среда

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Подкрепяме протестиращите граждани за отмяна на заповедта на министър Нено Димов в частта земеделие, гори и риболов. Това се посочва в позиция на БСП относно забраната за икономически дейности в Крайморска Добруджа, изпратена от пресцентъра на партията.

Публикуваме пълния текст на позицията на БСП без редакторска намеса:

"Във връзка с наложени санкции от ЕК за построяването на ветрогенератори и голф игрища в района на Балчик, Каварна и Шабла, министър Димов е издал заповед за тотална забрана на всички дейности по северното Черноморие. Заповедта е публикувана на 28 юли 2017 г. Скандалното е, че освен строителството, което е забранено, се забранява и каквато и да е земеделска дейност, а също така и риболов на 15 км навътре в морето. Освен това е забранено и залесяването. Това засяга близо 25 000 души в района и над 500 000 дка земя, която е най-плодородната в страната.

Още по-скандално е, че министър Димов забранява на стопаните да обработват земята, но великодушно е разрешил на всички инвеститори, които са се снабдили с разрешителни за строеж, да осъществят проектите си. Утешенията на Димов, че земеделците ще получат компенсации е подигравка с тях, като се има предвид, че компенсациите не могат да бъдат повече от 26 лева на декар и то ако има свободен ресурс. 

Никога досега земеделието и риболовът не са заплашвали околната среда и местообитанията на птиците. Никога земеделската дейност не е била проблем на околната среда. Превръщането на Приморска Добруджа в самозелесяваща се гора и бурна плевелна растителност е стъпка към може би реализиране на идеята за проучване на шистов газ, което преди 3 години отново изкара хората на протест. Подкрепяме протестиращите граждани за отмяна на заповедта в частта земеделие, гори и риболов".