София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП похвали Борисов заради руските посланици

Десните обаче осъдиха решението на премиера

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов получи одобрението на председателя на БСП Корнелия Нинова за това, че страната ни няма да гони руски дипломати. "Поздравявам господин Борисов за решението и особено за решението да се изчакат доказателствата, фактите и да не се експулсират руски дипломати, както и да не се отзовават наши“, подчерта тя.

Имаме нужда от истина, от доказателства, заяви Нинова. Имаме нужда, както той казва от запазване на канала за диалог не само между нас и Русия, между Европа и Русия, убедена е тя.

Не такова е мнението обаче на десните партии. ПП "Демократи за силна България", ПП "Движение Да България", ПП "ДЕОС", ПП "БЗНС" остро осъждат отказа на Министерския съвет и лично на премиера Борисов да експулсират руски дипломати като знак на солидарност с Великобритания след атаката с нервно-паралитичния газ Новичок на британска територия.

"За разлика от осемнадесет други държави-членки на ЕС и на най-малко още осем страни, управляващите не само не експулсират руски дипломати, а и връщат в Москва българския посланик, с което се отказват дори от плахия си опит за несъгласие с Русия и от проява на солидарност с Великобритания", пишат партиите.

В изявлението на десните се казва, че ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов сами „се разобличиха като проводник на руското влияние у нас“.