София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП поиска ГЕРБ да сложи край на шуробаджанащината

Социалистите дадоха седмица срок на премиера Борисов

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

БСП постави условие на ГЕРБ, да премахне роднинските назначения по места. Според социалистите, шуробаджанащината е елемент от паралелната държава, срещу която се борят, и дадоха срок от една седмица на опонента си.

БСП заплашват, че ще изнесат информация за общини и областни управи, с която разполагат.

Депутатът от левицата Таско Ерменков, изясни схемата с роднинските назначения в енергийното дружество "Булгартрансгаз" с назначения в дружествата "Булгаргаз"- Столична община и КЗК.

Оказва се, че синът на народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова - Илиян Дуков е член на Съвета на директорите на "Булгаргаз". Юлия Ненкова, чийто син е народният представител Александър Ненков, е председател на КЗК, е наследена от Ралица Стоянова, заместник-кмет на Столична община и сестра на Стоян Стоянов - началник правен отдел на КЗК.

В същото време Георгица Стоянова, член на КЗК, е съпруга на Владимир Маринов от "Булгартрансгаз", който е началник на правен отдел.

Според Ерменков, вероятно това е причината за делото на ЕК срещу "Булгартрансгаз", в което настоява дружеството да бъде приватизирано и пуснато на публична продажба.

Според БСП, премиерът Бойко Борисов трябва да поиска вот на доверие.

Социалистите обявиха, че са получили над 100 сигнала за роднински назначения и схеми от цялата страна.