София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП: Порожанов, Радев и Борисов да поемат отговорност за чумата

Нинова подозира акция за източване на европейски средства

5 годиниАгро 10 Боряна Райчева

„Когато казахме, че няма доказателства за чума, ме питаха кой ще понесе отговорността, ако чумата плъзне из страната и аз я разнасям с маратонките си от двора на баба Дора по цяла България. Отговорих, че аз поемам отговорността, ако пламне чумата. В политиката това означава да си отида, ако съм причина за чумата. Сега кой ще поеме отговорността и кой ще си ходи?“ Това попита председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя е категорична, че отговорност трябва да поемат трима души – министър Порожанов, министър Радев и премиерът Борисов.

Соцлидерката смята, че министър Порожанов се опитва да прехвърли отговорността върху директора на БАБХ и определи ситуацията като „цирк, с който трябва да се спре“.

За пример тя даде и ситуацията с Търговския регистър, където отговорността е поета от шефа на регистъра.

„Г-жа Цачева си седи – не знае нищо. За фалита на „Олимпик“ отговорността пое Ралица Агайн. Председателят на Комисията не знаела, а Горанов със самочувствие обяснява, че няма проблем. Сега всички стрели се насочват към г-н Илиев от Агенцията по храните. Стига вече!“, отсече Нинова.

Тя припомни, че на три заседания в парламента, два извънредни председателски съвета и едно в зала на тяхно изслушване, Порожанов и Радев са убеждавали народните представители, че има чума и единствените мерки, които трябва да се предприемат е да се избива всичко наред. От БСП са искали първо да бъдат представени доказателства, преди да избият животните, да изчакат резултатите от пробите.

“Дойдоха пробите и чума няма. Двамата министри да си ходят веднага за това, че избиха животните на хората, че съсипаха Странджа и толкова семейства“, каза още Нинова.

Тя припомни и думите на Борисов: „Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Нинова с козичките ми прилича на Меркел с мигрантите. Завиждам й как гали козички по главички“. „Нашият премиер са го галили папи и патриарси по главичката. Надявам се някой ден някой прокурор да го погали по главата“, коментира лидерът на левицата.

Тя подчерта, че още тогава е подала сигнал до главния прокурор за отмяна на заповедите, с които бяха извършени тези действия и за извършени престъпления от длъжностни лица.

Според лидера на червените, с действията си в Странджа управляващите са искали да прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни. „Да се проверят по дати действията на министър Порожанов дали всичко това не беше подготвена акция за източване на европейски средства от държавния и европейския бюджет“, настоява Нинова.

По нейните думи министър Порожанов е променил заповед 20 дни преди да тръгне чумата, а след това се е появила и обществена поръчка на фирма на компютърни специалисти, които да вземат пари, за да правят проби. „Сигурно щеше да има и други обществени поръчки, ако не ги бяхме спрели“, допълни Корнелия Нинова.