София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП празнува 126 години

Честванията започнаха от тази сутрин

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Десетки хиляди социалисти и симпатизанти на БСП от цялата страна се събират днес и утре на Историческа поляна на връх Бузлуджа за традиционния събор на левицата.
От партията съобщиха, че е предвидена богата програма, чрез която ще бъде отбелязана 126-та годишнина от създаването на Българската социалистическа партия и началото на социалистическо движение в България.
На 29 юли, в 10.30 часа, ще започне Националният събор на левицата „Бузлуджа 2017” на Историческа поляна.
На събитието ще присъстват и гости от съседни държави. Очаква се да пристигнат официални делегации и фолклорни ансамбли от Румъния, Македония и Гърция.
Програмата за 29 юли предвижда следните събития:
- 10.00 ч. - начало на турнир по баскетбол за Купа „Бузлуджа 2017”. Той ще се проведе в Стара Загора, парк „Артилерийски”;
- 10.30 ч. - започва националният събор „Бузлуджа 2017” на Историческа поляна;
- 11.00 ч. - ще бъдат поднесени венци и цветя на барелефа „Основоположници на социалистическото движение”, на паметника на Хаджи Димитър и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд;
- 11.30 ч. - начало на политическия митинг;
- 12.15 ч. - започва художествената програма;
- 15.00 ч. - ще бъдат връчени наградите на победителите в тенис и футболните турнири в хотел „Шампион”, гр. Казанлък;
- 16.00 ч. - започва връчване на наградите на победителите в баскетболния турнир в гр. Стара Загора парк „Артилерийски”.
Българската социалистическа партия /БСП/ е наследник на създадената на 2 август 1891 г. на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия, обособена през 1903 г. в Българска работническа социалдемократическа партия /тесни социалисти/. Сред основателите и най-изявените дейци в историческото развитие на партията са: Димитър Благоев, Георги Кирков, Христо Кабакчиев, Георги Димитров и много други.