София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП представи алтернативен Бюджет 2019 г.

Отново няма да се регистрират в парламента

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бюджетът на правителството е предизборен с цел оцеляването му догодина и няма да се регистрираме при гласуването в парламента. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди представянето на алтернативния бюджет за 2019 г.

От левицата са категорични, че няма да се регистрират в парламента при гласуването на бюджета на първо четене. "Кворумът е задължение на мнозинството по думите на премира Борисов. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашия алтернативен бюджет. Но няма нашите гласове да гарантират политика, която ние отричаме." каза още Нинова.

Опозицията нарече своя бюджет "демографски". Защото чрез това, което предлагаме, се гарантира подобряване на здравния статус, на образованието, на икономиката, на доходите и най-вече грижата за младите хора и за децата

Нинова посочи, че единственото положително в предложения от правителството бюджет е увеличаването на заплатите. „Но прави впечатление, че не се повишават на най-слабите и уязвимите, които имат нужда. Ние например предлагаме преизчисляване на всички пенсии и мерки по отношение на младите семейства – държим на семейното подоходно облагане, на данъчни облекчения за младите семейства.“, каза още тя и посочи, че в тази демографска катастрофа е изключително нужно да се вземат мерки по отношение на раждаемостта.

Корнелия Нинова коментира, че през 2018 г. ГЕРБ изпълниха алтернативния бюджет на БСП за 2017 г., който преди това отхвърлиха.
Искам да обърна внимание на нещо – много често, когато предлагаме алтернативен бюджет, управляващите много агресивно го отхвърлят, но какво стана през 2018 г. – приехме бюджета на ГЕРБ за 2017 г., но тогава предложихме алтернативен, който беше отхвърлен. Обърнете внимание, че ако проследим каква политика изпълняваше правителството през 2018 г., ще се види, че то изпълняваше алтернативния бюджет на БСП. Разликата между нашия бюджет и това, което те свършиха, е около 50 млн. лв. Тоест, те не си изпълниха техния, а изпълниха алтернативния. Следователно такава политика има бъдеще“, каза още Нинова

Нинова изтъкна, че социалистите ще търсят данъчни облекчения за млади семейства, както и мерки за най-бедните пенсионери: "Предлагаме преизчисляване на старите пенсии, които не са преизчислявани от 2008 г. Пак казвам - предлагаме данъчна политика ориентирана към намаляване на неравенствата и бедността, политика, ориентирана към намаляване на демографската криза.