София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП с иск и подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ

От левицата настояват и за отговори от Чехия

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

„Искаме проверка при сключването на тази сделка, спазени ли са европейските директиви, касаещи енергетиката. Изпълнила ли е ЧЕЗ задълженията си по договор да предупреди българското правителство преди да пристъпи към продажба на дружеството?“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред журналисти веднага след срещата й с чешкия посланик. Пред него именно са поставени тези въпроси.
 
По думите на Нинова обаче отговорността за всичко, което се случи не е на правителството на Чехия, а на българския премиер. 
„Г-н Борисов действа панически за своето спасение и го показа по два начина - хвърли вината си върху някой друг и днес се докара до положение да се моли на Гинка от Пазарджик да прехвърли на държавата част от акциите си на ЧЕЗ“.
 
„Той поставя на карта енергийната ни сигурност, както и живота на 3 млн. българи“, подчерта Нинова и допълни, че от БСП, заедно с авторитетни юристи започват обсъждане за завеждане на колективен иск в съда, за да спрат сделката за продажбата на ЧЕЗ. Освен това, започвали ли събирането на подписка в цялата страна, която да изпратят отново в съда.