София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП се извини за репресиите по време на комунизма

Партията отхвърли искането за оставката на Жаблянов

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов, но се извинява на репресираните през комунистическия режим. Това каза пред журналисти зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

„Беше проведено съвместно заседание на ИБ на БСП и на ръководството на ПГ на „БСП за България“. Повод на днешното заседание беше исканата оставка на зам.-председателя на НС Валери Жаблянов. Искам да припомня, че БСП има позиция от 1991 г.“, заяви Добрев. „Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации, БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани. Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка, няма основание за нея нито в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред в обществото е съвсем друг и различен“, каза още Кирил Добрев.