София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП ще прави филм за Кербала

Левицата иска помощи за семействата на загиналите военни

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

БСП ще предложи промени в Кодекса за социално осигуряване, които да подпомогнат родителите на загиналите по време на военни мисии, като се изравнят правата им с правата на тези, загинали при инциденти у нас. Това съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова след среща с близки на загинали военнослужещи, включително на жертвите от 2003 г. в Кербала, съобщи Агенция "Фокус".

"Има нужда от една поправка в Кодекса за социално осигуряване, която да даде възможност на родителите на загинали в мисии, да получават едно социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба. Ще внесем такова предложение в НС, в първите дни на януари", заяви Нинова. Пред близките на войниците тя пое и още нялколко ангажимента - за издигането на паметна плоча на загиналите по време на военни мисии и за заснемането на филм за атентата в Кербала.

"Ще преиздадем книгата "Обречени на дълга". В нея се описва биографията на тези момчета и героизмът им", коментира Нинова. Тя поясни, че хората са изразили желание да бъде направена паметна плоча за загиналите в Ирак, която искат да бъде в столицата. "Да е на хубаво, централно място. Когато други военни заминават на мисии, да минават оттам, да поставят цветя за колегите и тогава да тръгват", посочи тя.

За документалния филм, с който БСП се ангажира да направи, Нинова коментира, че ще разговаря с говорителя на партията - журналиста Елена Йончева, да го направи.

"Утре се навършват 14 години от смъртта на 13 военни в Ирак. Срещнахме се с родители, съпруги, деца на нашите войници. Имат нашата почит. Тези хора не искат нищо, освен уважение и почит. Чувстват, че децата им са забравени. Срещнахме се с тях, за да им засвидетелстваме едно уважение и че обществото няма да ги забрави", каза лидерът на БСП.