София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП укроти опърничавите в редиците си

Вътрешната опозиция смята, че партията става авторитарна

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вътрешната опозиция в БСП е укротена. Това стана ясно след края на провелия  се по-рано днес Национален съвет на Столетницата. 
 
Преди началото му обаче нещата изглеждаха различно. Част от противниците на лидерът на Корнелия Нинова не спестиха критиките си към начина, по който тя управлява партията.
 
За да отговори на нападките и слуховете преди старта на обсъжданията в партията, пред медиите слезе и самата Нинова.
 
Два часа и половина по-късно мнозинството реши. Предстоящият партиен конгрес на БСП ще се проведе на 26 януари 2019-та година в НДК и на него няма да се обсъждат исканите от опозицията в левицата промени в устава за избор на лидер.
 
Одобреният дневен ред е: България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП - политически доклад на председателя на Народното събрание на БСП, Обсъждане на проекта "Визия за България", Отчет за дейността на членовете на Европейския парламент, избрани с листата на Коалиция за България, през мандат 2014 - 2019 г. и Приемане на предизборна платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през 2019 г. 
 
На днешния Национален съвет лидерът на БСП поиска и подкрепа от съпартииците си за Елена Йончева още трима депутати от левицата, подписали искането до Агенция пътна инфраструктура за ревизия на строежа на магистралите и главните пътища у нас.
 
Припомняме, че само преди два дни Камарата на строителите в България поиска оставките на Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, подали искането до пътната агенция и заплашиха, че ако това не се случи са готови на протестни действия. Според Камарата с действията си народните представители внушават, че  от строежа на българските магистрали се краде, нещо което от организацията категорично отричат.