София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП внесе вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Това е трети вот към управляващите

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП внесоха третия поред вот на недоверие към правителството, този път на тема „Здравеопазване“.

Голяма част от парламентарната група придружи лидера Корнелия Нинова до деловодството на парламента. Всички депутати от "БСП за България", 79 на брой, са се подписали под мотивите.

"С този вот искаме оставката на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти за това, че не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние в сектор "Здравеопазване". А то е - стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват - или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението", заяви соцлидерът Корнелия Нинова.

Преди да внесат вота депутати от левицата проведоха серия консултации. Днес последната среща беше с ръководството на Българския лекарски съюз. На нея са обсъдени проблемите в здравеопазването, финансирането на системата и варианти за демонополизация на здравната каса.

„БСП предлага алтернатива, включително и в здравния модел. Чухме от представител на УС на БЛС, че това е кардинална промяна. Ние не предлагаме палиативни мерки тук-там да се запълнят дупки. Предлагаме сериозен разговор за друг модел в здравеопазването“, каза още Нинова пред журналисти в парламента.