София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП: Вотът на недоверие беше успешен

Управляващите не опровергаха фактите, обяви Стоян Мирчев

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Вотът на недоверие беше успешен. От ГЕРБ се опитват да внушат обратното, защото не сме използвали цялото време на говорене в НС. Те изобщо не слушаха какво говорим и не опровергаха аргументите и фактите ни.” Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев по БНР. Той добави, че председателят на БСП Корнелия Нинова е говорила 23 минути и е изказала ясно тезите, подкрепени с доказателства.

„Целта на вота не е само и единствено да събаря една или друга власт. Той е инструмент на парламентарното управление да постави един проблем, за да може да се дискутира. Проблемът е, че ГЕРБ нямаха сили и тези да оборят това, което представихме пред обществото. Ако гледаме новините вечер, половината емисии са свързани с престъпления в страната”, изтъкна той. „Вотът постави един основен въпрос- че над 80% от българите са жертви на престъпления заради липсата на сигурност у нас”, каза още Мирчев.

Той обясни, че в момента в системата на МВР има кадрови недостиг. „Управляващите твърдят, че били назначени около 2000 нови полицаи, но не казват, че толкова са напуснали системата. Прикриват, че издръжката на един затворник е над 1000 лева, а заплатата на един надзирател е под тази сума. В МВР, при Борисов, проблемът е с политическото му ръководство. Първо беше назначен един физкултурник- Цветанов, после един социолог- Бъчварова, а сега един военен- Радев. Нито един от тях не разбира какви са истинските проблеми на тази система и хората напускат обезверени”, коментира той.

Народният представител потвърди, че БСП вече работи по нов вот на недоверие. Той припомни, че левицата е алтернатива на това управление и е внесла над 35 законопроекта в НС, както и че има най-много парламентарни въпроси към министрите.