София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП върви към съюз с „Атака“, НФСБ, ДПС и други леви партии

От 27 юни до 3 юли ще има вътрешнопартиен референдум

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП ще се опита да сглоби широка коалиця за президентските избори, в която да участват АБВ, Движение 21, ДПС, ВМРО, Националния фронт за спасение на България и „Атака“. Това става ясно от бюлетината за партийния референдум, която беше утвърдена от Националния съвет на партията.

Социалистите ще бъдат питани дали да се преговаря с тези партии за обща кандидатура. Другият въпрос на референдума е как да участва БСП на президентските избори – самостоятелно или в коалиция.

Референдумът ще се проведе в рамките на две седмици от 27 юни до 3 юли. В него ще участват само членовете по списък, като за избора ще има и централна избирателна комисия начело с Антон Кутев.

Лидерката Корнелия Нинова съобщи, че БСП иска замразяване на промените в Изборния кодекс преди провеждането на референдума през есента.