София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП за животните в Странджа: Някой доказа ли, че има чума?

Момчил Неков настоява за повторни изследвания

6 годиниАгро 9 Боряна Райчева

"Евтаназията е адекватна мярка, ако има чума. Някой доказа ли, че има чума?" Това попита в БНТ евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков. Той обясни, че има европейска директива 119/92г., в която ясно се казва, че ако има заразено животно в дадено стадо, стадото се евтанизира; районът от 3 км. около заразеното място се поставя под карантина; в този параметър, ако пробите на животните от други стада са отрицателни, те само се държат под карантина, а районът до 10 км. е под наблюдение.  "Настояваме за повторни анализи. Ако има отрицателни проби тези животни тряба да бъдат запазени, а не да бъдат убивани", убеден е евродепутатът.

Момчил Неков изтъкна, че основен пропуск има в информираността. "Когато бяхме преди дни в Шарково, продължава взимането на проби от животни, тези които ги взимат не се представят, нямат баджове. Хората ги е страх и не знаят какво се случва", каза още евродепутатът. Той подчерта, че е изпратил приоритетен въпрос към ЕК и към Европейския орган за безопасност на храните, и към френската лаборатория.

Неков подчерта, че левицата ще настоява да се представят резултатите.

По думите му, ако има заразени животни, до 10 дни те трябва да са умрели. Евродепутатът поясни, че от животните на най-големия стопанин в Шарково, на който са избити около 800 овце и кози, са взети проби на 21 юни, а са дошли да ги евтаназират на 13 юли - повече от 20 дни, без да е умряло нито едно животно.