София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бъчварова: Има дефицит на кадри в МВР

„Няма кой да разследва корупцията“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министерство на вътрешните работи изпитва дефицит на кадри. Това се разбира от писмен отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова до депутат от управляващото мнозинство, съобщава БГНЕС.

Статистиката показва, че средният процент незаети щатни бройки за вътрешното ведомство възлиза на 12,9. Това означава, че МВР работи с 6281 души по-малко от необходимите.
Най-голям недостиг на кадри има в Дирекция “Международни проекти”, където незаетите щатни бройки са почти три пъти над средния за вътрешното министерство. Недостиг на кадри има още и в дирекция “Вътрешна сигурност”, където места са 21,8%.
Оказва се, че за разследвания за злоупотреба отговарят едва 165 души от всички 49 хил. работещи в системата. 36 бройки в този отдел все още са незаети.
Недостиг на експерти има и в областта на криминалистиката и криминологията. Заетите в института, който извършва ключови изследвания за тежки престъпления са с 25% по-малко от необходимия щатен състав.
Дирекция “Комуникационни и информационни системи” е с недостиг в размер на 17,6%.
75 незаети щатни бройки има дирекцията, която отговаря за приемане на повикванията на националния телефон за спешни обаждания 112.
Почти 1000 щатни бройки за пожарникари и спасители се водят като вакантни. В “Гранична полиция” работят 6847 служители, а е необходимо да бъдат назначени още 825 души.
Според Румяна Бъчварова в МВР липсват кадри, които да заемат ръководни длъжности. 204 щатни бройки за началници са незаети, поясни тя.